sunnuntai 20. lokakuuta 2013

Huopatossuja

Juuri sopivasti valmistui lämpöisiä huopatossuja muutama pari, kun ensilumi satoi maahan ja mittari näytti muutamaa pakkasastetta. Toiset tossut tulivat jo tyttärelleni käyttöön ja toiset menevät ihanalle pienokaiselle vauvalahjaksi, kunhan vaan päästään häntä ihastelemaan.




Esikoiseni on aivan ihastunut näihin tossuihin, hänellä on jo viime talvelta omat tai oikeastaan kahdet tällaiset tossut! Toiset on kerho- & päiväkotitossut ja toiset kotitossut. Ensimmäiset vihreät poikani sai kolmivuotislahjaksi ja ovat kyllä kovassa käytössä. Kiitos vielä ihanasta ja käytännöllisestä lahjasta Emmiaa! Lahjatossut löytyvät täältä Haavikossa suhisee -blogista. Lapseni käyvät kiivaita kinasteluja kumpi näitä tossuja käyttää ja ei auttanut äidin muu kuin tehdä tyttärelle omat tossut. Viime talvena ei vielä kävelty ja tossuille ei ollut niin akuuttia tarvetta. Tein siis jo viime talvena pojalleni jo yhdet tällaiset tossut, klik. Tossujen ohje on kiva ja todella helppo ja ne valmistuvat pikavauhtia! Ainoa "vaikea" asia, joka vaatii hieman hahmotuskykyä, on tuo tossujen kokoaminen ja mitkä saumat ommellaan yhteen... no nyt sekin sujuu jo vähän paremmin kuin ensimmäisten kohdalla.

Alkuperäinen ohje on siis Novitan sivuilta, Neulotut ja huovutetut palatossut ja ohje on sovellettu lapsen jalkaan sopivaksi. Tildan tossuissa oli 11 silmukkaa ja pienempiin tossuihin loin 9 silmukkaa, puikkokoko taisi olla 6 tai 7. Pienemmät tossut olivat pituudeltaan 17 cm ennen huovuttamista ja kutistuivat noin 12 cm mittaisiksi. Punaiset olivat 21 cm ennen pesukoneessa käyntiä ja lopulliseksi mitaksi tuli noin 14 cm. Näyttäisi että eri värinen Huopanen huopuu eri tavalla koneessa... eli ihan laskemalla ei voi luottaa että koosta tulee sopiva.






Punaisiin huopatossuihin löysin vielä koristeeksi viime vuonna käsityömessuilta löytämiäni puunappeja, jotka sopivat mielestäni ihanasti punaisiin pienen tytöt tossuihin. Nämä puunapit hankin alunperin henkareiden koristamista varten ja sydämenmuotoiset pääsivätkin Ikeasta ostettuihin ja tuunattuihin henkareihin. Henkarit löytyvät blogistani täältä, klik.




Koska pienissä jaloissa ei tossut kovinkaan hyvin pysy, syntyi idea tehdä tossuun vielä tällainen neulottu valesukanvarsi. Varsissa on lankana Novitan luonnonvalkoista Nallea. Varmasti tällaisia varrellisia huopatossuja on joku tehnyt jo aiemminkin, mutta oma ajatukseni tällaisesta tossusta syntyi kaupoissa myynnissä olevista kengistä, joissa on tällainen kudottu osa varressa, joka näyttää "valesukalle".

Molempien tossujen pohjiin on kirjoitettu liukuestegeelillä teksti, jotta tossut eivät olisi liukkaat kävellessä. Geeli toimii mielestäni yllättävän hyvin ja nyt päätin kokeilla sitä myös normaali villasukkien pohjassa, koska olen pähkinyt miten saan villasukat nimikoitua päiväkotiin. Ehkäpä tässä on se ratkaisu? Nähtäväksi jää kestääkö liukuestegeeli sukanpohjassa vai ei.




 


Ehkä vielä muutamat tossut tulee tehtyä joulupakettiin, kunhan vaan saan jostain haalittua lisää tätä ihanaa Novitan Huopasta.







lauantai 12. lokakuuta 2013

Junasukat

Syksy tuli ja meillä on armoton villasukkapula, varsinkin Tildalla. Viime talviset ainokaiset villasukat mahtuvat juuri ja juuri jalkaan, joten ei auttanut kuin kaivaa sukkapuikot pitkästä aikaa esille ja ryhtyä kutomaan. Viime aikoina on kyllä ennemminkin tullut virkkailtua, mutta ehkäpä tämä vaihtelu teki ihan hyvää. Vielä kun saisin toisetkin aikaiseksi, sukkien kutominen kun ei ole mitään mielekkäintä puuhaa.




Edelliset sukat saimme vauvalahjana mummulta ja ne ovatkin olleet kovassa käytössä. Päätin tehdä samanlaiset, koska mielestäni saamamme junasukat olivat toimivat ja hyvin pitkäikäiset joustavan teräosansa ansiosta. Junasukkien ohje löytyy esimerkiksi täältä. Kovin monimutkaiset ne eivät ole, mutta kuitenkin tosi kivannäköiset. Lisäksi junasukkien tarina koskettaa monia, ainakin minua. Junasukista kerrotaan internetissä seuraavanlainen tarina: "Nainen oli pienen vauvansa kanssa junamatkalla sotaa pakoon alkuvuodesta 1940.  Junamatka keskeytyi, kun rata oli poikki pommitusten vuoksi. Naista ja lasta vastapäätä istunut käsityönopettaja sääli pientä, ilman sukkia ollutta vauvaa. Opettaja purki valkoista villatakkiaan ja neuloi pienokaiselle sukat junaraiteiden korjaustöiden aikana."




Langaksi valitsin ohutta Novitan Pikkusisko lankaa ja puikkoina oli numeron kolme puikot. Muutamalla oikealla kerroksella pidensin sukkaa kärjestä ennen kärkikavennuksia, jotta sain hieman lisää mittaa sukkaan.

Meillä nämä ihanat vaaleanpunaiset sukat vedettiin ainakin heti jalkaan ja niitä on pidetty lähes taukoamatta valmistumisesta asti. Sukat menevät varret suorina kivasti saappaaseen ja sisällä varret voi pitää nilkan päälle rutattuna säärystimien tavoin.




 


Taitaa lämmittää ihanasti pienen rakkaani jalkoja <3

Pariin viime viikkoon mahtuu kaiken kaikkiaan kolme vauvauutista! Kerrassaan mahtavaa!!!
Onnea vielä tätäkin kautta kaikille pienille tuhisijoille ja tuoreille vanhemmille!









sunnuntai 6. lokakuuta 2013

Anniina ballerina amigurumi hiiri

Tässä se nyt on, nimittäin toinen valmistunut amigurumi josta jo edellisessä postauksessa vihjailin. Tai oikeastaan tästä aloitin ja tämä on oikea ensimmäinen amigurumini. Aiemmassa postauksessa ollut uninukke piti kuitenkin tehdä ensin valmiiksi ja niinpä tämä ballerina hiiri jäi odottelemaan omaa vuoroaan.






Kuten arvata saattaa, Anniina niminen hiiri tästä tietysti tuli lasten mukaan. Tietysti kaikki pienten lasten vanhemmat varmasti arvaavat että nimi on peräisin Pikku Kakkosen Anniina ballerina -ohjelmasta.

Malli on myös Lilleliisin Ballerina-mouse -pattern ja tämä hiiri on kyllä kerrassaan ihastuttava!
Meillä balleriina pääsi leikkeihin jo ennen valmistumistaan, niin mieleinen se oli. Langaksi valitsin tähänkin Novitan bambun, koska värikartasta löytyi sopiva harmaa hiirelle. Yksi kerä (50 g) jokaista väriä riitti toteuttamiseen, luonnonvaaleaa tietysti vähemmän pieniin yksityiskohtiin. Silminä on ruskeat turvanapit ja näin hiiri on turvallinen myös pienelle lapselle, kun siinä ei ole irtoavia osia. Hiiren kokonaispituus on noin 30 cm.








Päässä suloinen rusetti ja ihana rimpsuhelmainen balettipuku. Jaloissaan ballerina hiirellä on tietenkin suloiset balettitossut! Täytyy kyllä sanoa että nämä Lilleliisin amigurumit ovat kerrassaan vastustamattomia ja vievät kyllä mukanaan.

Vai mitä mieltä olet?



Nyt täytyy kyllä tehdä pienen pieni tunnustus, että ohjeesta poiketen tältä hiireltä puuttuu häntä. Miksikö, no en ollut tyytyväinen lopputulokseen ja tuntui että hännän virkkaaminen oli tämän työn vaikein osa! Niin, no en minäkään sitä olisi uskonut, mutta näin se nyt vaan oli. Kun riittävän monta häntäversiota olin tehnyt, päätin että tämä hiiri on hännätön.

Anniinan alla oleva tummanharmaa virkattu tähtimatto on myös valmistunut vähän aikaa sitten ja se etsii vielä omaa kotia. Tähtimatto on halkaisijaltaan noin metrin ja aiemmin tehdyistä tähtimatoista poiketen reuna on sileä eikä siinä ole nirkkoreunusta.